var gaProperty = 'UA-106747031-15'; var disableStr = 'ga-disable-' + gaProperty; if (document.cookie.indexOf(disableStr + '=true') > -1) { window[disableStr] = true; } function gaOptout() { document.cookie = disableStr + '=true; expires=Thu, 31 Dec 2099 23:59:59 UTC; path=/'; window[disableStr] = true; }
Pszenica mieszańcowa zwana również pszenicą hybrydowa przez ostatnie dwa lata osiągała ponadprzeciętne wyniki w uprawach (w zależności od lokalizacji i sezonu nawet do 130% wzorca!) W bezpośrednim porównaniu z pszenicą populacyjną, nowa generacja pszenicy hybrydowej przynosiła średnio o około 10% wyższe plony. Aby jednak wykorzystać potencjał plonowania odmian mieszańcowych należy dostosować nieco przyjętą dla pszenicy liniowej (populacyjnej) technologię uprawy.
W dzisiejszych czasach hodowcy oraz rolnicy mierzą się z dwoma wyzwaniami: - więcej ekstremalnych warunków pogodowych a w szczególności okresów suszy, - zmniejszenie ilości stosowanych środków chemicznych ze względu na wymogi Unii Europejskiej dotyczących jakości i bezpieczeństwa środków ochrony roślin i nawozów oraz ze względu na rosnące koszty ich zakupu. W obliczu tych czynników naturalnym jest dążenie do wzrostu wielkości plonów na polu, a co za tym idzie również i rentowności uprawy. Tak więc z jednej strony mamy coraz trudniejsze warunki uprawy, a z drugiej rosnącą presję zwiększenia wydajności produkcji. Czy jest to do pogodzenia?
Uprawa pszenicy hybrydowej różni się w pewnym stopniu od uprawy pszenicy populacyjnej. O czym należy pamiętać aby osiągnąć sukces w uprawie: