Jęczmień ozimy pastewny
JAKUBUS Odmiana 6-rzędowa
Zalety
Odmiana wzorcowa COBORU
- Najwyższy poziom plonowania wdoświadczeniach rejestrowych i porejestrowych COBORU
- Typ kompensacyjny, o średniej dojrzałości i dobrej odporności na wyleganie
- Wysoka zimotrwałość
- Średnio późny termin dojrzewania
- Wysoka odpornośc na pleśń śniegową 8
Wzorzec plonowania
Polecany na wszystkie jęczmienne stanowiska, w szczególności na regiony ze słabszą glebą i trudniejszymi warunkami pogodowymi
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Profil
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Uprawa
krzewienie | BBCH 21-25 | 60-90 kg N/ha |
strzelanie w źdźbło | BBCH 30-31 | 40-50 kg N/ha |
dawka późna | BBCH 37-39 | 30-40 kg N/ha |
BBCH 31-32 | 0,4-0,5 l/ha Trineksapak etylu |
BBCH 39-49 | 0,4 l/ha Chlorek mepikwatu, Prochexadion wapnia + 0,2 l/ha Etefon |
Insektycyd Przy wczesnym siewie wymagany jest monitoring pojawu mszyc (Rdza jęczmienia!).
Fungicyd Uprawa tradycyjna, niska presja patogenów | BBCH 39 |
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.