Jęczmień ozimy pastewny
SU MIDNIGHT Odmiana 6-rzędowa
Zalety
Nowość!!!
- Wczesny termin dojrzewania,
- Wysoki wigor, typ kompensacyjny
- Ponadprzeciętny plon zarówno na A1 jak i A2
- Wysoka plastyczność odmiany w różnych środowiskach, także w ekologii
- Bardzo wysoka zimotrwałość 5 pkt. wg skali COBORU
- Bardzo wysoka tolerancja na wyleganie i łamliwość źdźbła
- Wysoka waga hektolitra
Plon na wyciągnięcie ręki
Dzięki znakomitemu profilowi odporności na poszczególne typy wirusa mozaiki jęczmienia (BaMMV, BaYMV-1, BaYMV-2) SU Midnight sprawdza się w regionach o nasilonym występowaniu ww. wirusa.
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Profil
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Uprawa
krzewienie | BBCH 21-25 | 60-90 kg N/ha (uwzględniając N min 0-30cm) + 10-20 kg S przed rozpoczęciem wegetacji |
strzelanie w źdźbło | BBCH 30-31 | 50-70 kg N/ha (uwzględniając N min 30-90cm) - na lepszych stanowiskach później tj. BBCH 32 |
dawka późna | BBCH 39-49 | 30-40 kg N/ha - na suchych stanowiskach wcześniej tj. BBCH 39 |
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.