Owies konsumpcyjny czy owies paszowy. Co wybrać? Czym kierować się przy podejmowaniu decyzji?

Polska wg. FAO jest jednym z największych producentów owsa na świecie. Wg. najnowszych danych (za 2019), całkowita produkcja owsa w Polsce wynosiła niemal 1,2 mln ton, plasując Polskę na 5 miejscu za takimi potentatami produkcji jak: Federacja Rosyjska, Kanada, Hiszpania oraz Australia.

Z uwagi jednak na ekstensywne postrzeganie tej uprawy średnie plonowanie owsa w Polsce oscyluje na poziomie około 2,5 t/ha, podczas gdy u naszych zachodnich sąsiadów jest to już około 4,1 t/ha! (Niemcy) GUS/FAO*. Nie powinno więc dziwić, że m.in. z tego powodu owies traktowany jest u nas niemal wyłącznie jako zboże paszowe.

Należy podkreślić, że pomimo wizerunku jaki owies posiada w Polsce, może być to nadal bardzo atrakcyjna i dochodowa uprawa, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę jego cechy ekologiczne, agronomiczne oraz technologiczne. Mimo, że owies sam jest zbożem to spełnia znakomicie rolę „przerywacza” monokultury zbożowej, poprawiając stan fitosanitarny stanowiska. Z punktu widzenie cech agronomicznych owies znakomicie udaje się na słabszych, zimnych stanowiskach oraz przy bardzo wczesnych terminach siewu, gdzie dobrze znosi przymrozki późne. Pozwala to na właściwe rozłożenie prac w sezonie wiosennym. Owies dzięki specyficznej kombinacji białka, tłuszczu, włókna/błonnika oraz szeregu pozostałych substancji odżywczych sprawdza się również doskonale na cele konsumpcyjne.

Rynek przetwórczy szczególnie pożąda odmian, które łączą w sobie wysoką MTZ i gęstość zsypną ziarna wraz z niskim udziałem plew. Taką odmianę oferuje w niniejszym sezonie SAATEN-UNION Polska. Owies LION dzięki połączeniu powyższych cech oraz wysokiego poziomu plonowania został pozytywnie zaopiniowany i wpisany w 2018 roku przez COBORU do Krajowego Rejestru odmian w Polsce.


Top