var gaProperty = 'UA-106747031-15'; var disableStr = 'ga-disable-' + gaProperty; if (document.cookie.indexOf(disableStr + '=true') > -1) { window[disableStr] = true; } function gaOptout() { document.cookie = disableStr + '=true; expires=Thu, 31 Dec 2099 23:59:59 UTC; path=/'; window[disableStr] = true; }
W ostatnich dwóch latach jęczmień ozimy jest gatunkiem, który coraz bardziej rozwija się w Polsce. W 2020 roku powierzchnia upraw tego gatunku wzrosła o prawie 20% i wynosi odpowiednio 240 tysięcy hektarów. Według tegorocznych szacunków jest ich jeszcze więcej. Nastąpił powrót hodowców do wyboru tego gatunku po pewnej stagnacji, która miała miejsce w latach 2013-2018. Możemy powiedzieć, że jest to związane z bardzo dobrymi latami do jego uprawy: niezawodnością w plonowaniu oraz brakiem uszkodzeń mrozowych. Wszystkie te cechy wynikają z coraz lepszej jakości odmian wpisywanych do Krajowego Rejestru COBORU.
Zimotrwałość to ciągle najsłabsze ogniwo na liście zalet jęczmienia ozimego. W procesie hodowli nastąpił jednak przełom oznaczający wzrost odporności na mróz nowych odmian. Nie drżymy już z powodu każdego ataku zimy. Dzisiejsze kreacje posiadają zimotrwałości co najmniej 4,5 i wyżej. Należy jednak pamiętać że skala jęczmienna i pszeniczna nie są identyczne. Czyli odmiany o tej samej ocenie nie będą tak samo zimotrwałe. Każdy 1 stopień więcej to około 10 % więcej żywych roślin w warunkach prowokacyjnych. Jęczmień ozimy testowany jest w komorze chłodniczej w temperaturze -15 °C. Odmianami jęczmienia ozimego SAATEN UNION o najwyżej zimotrwałość to: JAKUBUS, MIRABELLE i Jule.
W 2019 oraz 2020 r. zbiory jęczmienia ozimego w badaniach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) były tylko trochę słabsze od pszenicy, jednak jęczmień plonował już dużo lepiej niż pszenżyto ozime i żyto, co w hierarchii plonowania zbóż daje drugą pozycję w kontekście pewności zbioru. Wybierając odpowiednie odmiany możemy dodatkowo zwiększyć nasz plon, gdyż różnice między odmianami potrafią sięgać nawet jednej tony.
Rok | Jęczmień ozimy | Pszenica ozima | Żyto ozime | Pszenżyto ozime |
2019-2020 | 95 dt/ha | 96,8 dt/ha | 77,4 dt/ha | 92 dt/ha |
Źródło: Porejestrowe doświadczalnictwo odmianowe COBORU, 2020
Jedną z najważniejszych cech jęczmienia ozimego jest jego szybkie zejście z pola. W poprzednich
W badaniach PDO w 2020 roku uwzględnionych zostało 15 odmian wielorzędowych i tylko dwie odmiany dwurzędowe: SU ZITA oraz SU LAUTINE.
Do zalet odmian o mniejszej rzędowości zaliczamy następujące czynniki:
przez mniejszą ilość włókna i wyższą masę tysiąca ziaren częściej wybierane są przez hodowców jako źródło pełnowartościowej paszy.
Z drugiej strony odmiany wielorzędowe są wcześniejsze i przez wyższą ilość ziaren w kłosie posiadają wyższy potencjał plonowania.
Niewątpliwie powyższe zalety sprawiły, ze wielkość upraw jęczmienia systematycznie wzrasta na terenie kraju.