var gaProperty = 'UA-106747031-15'; var disableStr = 'ga-disable-' + gaProperty; if (document.cookie.indexOf(disableStr + '=true') > -1) { window[disableStr] = true; } function gaOptout() { document.cookie = disableStr + '=true; expires=Thu, 31 Dec 2099 23:59:59 UTC; path=/'; window[disableStr] = true; }
Z nieukrywaną radością chcemy przekazać, że nasza odmiana pszenżyta ozimego Tadeus, decyzją kapituły konkursowej została zakwalifikowana do kolejnego etapu plebiscytu Izydory - Produkt Przyjazny dla Rolnika 2023!
Zapraszamy serdecznie do udziału w akcji promocyjnej firmy SAATEN-UNION Polska w której zakup minimum 20 jednostek siewnych kukurydzy (wyszczególnionych poniżej odmian) jest premiowany w postaci atrakcyjnych nagród.
Rdza żółta zbóż i traw (rdza paskowana) to choroba powodowana przez grzyb Puccinia striiformis. Patogen ten od 10 lat występuje na naszych polach. Jest to choroba mniej znana niż rdza brunatna, ale równie niebezpieczna. Występuje na zbożach jarych i ozimych. Szczególnie szkodliwe dla plonu jest porażenie liścia flagowego i plew podczas dojrzałości mlecznej.<
Dłuższy okres wegetacji zwykle korzystnie wpływa na plon. Dotyczy to zwłaszcza odmian jarych. Czy podobną sytuacje obserwujemy również w roślinach bobowatych? Niekoniecznie! W przypadku grochu siewnego i bobiku wszystko zależy od okoliczności.
W Polsce wg. oficjalnych szacunków uprawia się około 1,7 mln ha kukurydzy, z czego około 1,1-1,2 mln stanowią odmiany kukurydzy na ziarno. Z uwagi na stosunkowo niskie wymagania stanowiskowe uprawa kukurydzy na ziarno może stanowić bardzo dobrą alternatywę dla innych upraw na słabszych stanowiskach.
Soja zajmuje na świecie trzecią pozycję po pszenicy i kukurydzy, jesli chodzi o wielkość areału upraw roślin białkowych. Mimo to w Polsce jest ona niedoceniana, gdyż prawie cała dostępna na rynku śruta sojowa jest sprowadzana z zagranicy. Uprawa soi zdaje się być bardzo dużą szansą dla polskich hodowców oraz celem strategicznym dla polskiego rolnictwa.
Coraz większa ilość producentów decyduje się na późno październikowy oraz listopadowy wysiew pszenicy ozimej. Powodem takiego stanu rzeczy najczęściej są niekorzystne warunki pogodowe. Duży wpływ ma również plan zasiewów w gospodarstwie, gdyż pszenica ozima niejednokrotnie stanowi roślinę następczą po kukurydzy oraz burakach cukrowych. W 2020 roku w zależności od województwa udział zasiewów późno jesiennych wyniósł od 6 do 50 % (Wykres 1.).
Uprawa grochu zwyczajnego odpornego na mróz staje się coraz bardziej atrakcyjna, ponieważ nowe odmiany obiecują wyższą niezawodność uprawy.
Alternatywą dla kukurydzy w płodozmianie pastewnym, przede wszystkim na lekkich i bardzo lekkich glebach może stać się uprawa sorgo. O wzroście popularności uprawy sorgo przemawiają niewątpliwe zalety, wynikające z uprawy tego gatunku. Wielu hodowców nie decyduje się na siew sorgo, gdyż nie zna plusów jego uprawy.
Jęczmień ozimy jest gatunkiem, który coraz bardziej rozwija się w Polsce. W 2019 roku wg danych Głównego Urzędu Statystycznego areał tego gatunku wynosił 225 tys. Ha. W 2020 roku powierzchnia ta wzrosła o prawie 20% i wynosi odpowiednio 240 tysięcy hektarów. Stanowi to około 3% zasiewów zbóż wraz z mieszankami zbożowymi. Gatunek ten najczęściej uprawiany jest w województwach: wielkopolskim, opolskim, dolnośląskim oraz lubuskim. Najmniejszy areał znajdziemy za to w północno wschodniej części Polski czyli w województwach: mazowieckim, warmińsko-mazurskim oraz podlaskim.
Pszenica mieszańcowa zwana również pszenicą hybrydowa przez ostatnie dwa lata osiągała ponadprzeciętne wyniki w uprawach (w zależności od lokalizacji i sezonu nawet do 130% wzorca!) W bezpośrednim porównaniu z pszenicą populacyjną, nowa generacja pszenicy hybrydowej przynosiła średnio o około 10% wyższe plony. Aby jednak wykorzystać potencjał plonowania odmian mieszańcowych należy dostosować nieco przyjętą dla pszenicy liniowej (populacyjnej) technologię uprawy.
W dzisiejszych czasach hodowcy oraz rolnicy mierzą się z dwoma wyzwaniami: - więcej ekstremalnych warunków pogodowych a w szczególności okresów suszy, - zmniejszenie ilości stosowanych środków chemicznych ze względu na wymogi Unii Europejskiej dotyczących jakości i bezpieczeństwa środków ochrony roślin i nawozów oraz ze względu na rosnące koszty ich zakupu. W obliczu tych czynników naturalnym jest dążenie do wzrostu wielkości plonów na polu, a co za tym idzie również i rentowności uprawy. Tak więc z jednej strony mamy coraz trudniejsze warunki uprawy, a z drugiej rosnącą presję zwiększenia wydajności produkcji. Czy jest to do pogodzenia?
Soja jest cenną rośliną, uprawianą na całym świecie. Również polskie rolnictwo doceniło jej wartość gospodarczą czego wyrazem jest ciągle rosnące zainteresowanie tym gatunkiem.
Fazy rozwojowe oraz stan ozimin jest zróżnicowany w wielu regionach Polski. W tym roku są one w dużej mierze uwarunkowane od warunków pogodowych, które były podczas zbiorów w 2020 i zasiewów na nowy sezon 2021. Dlatego aby móc określić faktyczny stan ozimin, musimy przyjrzeć się bliżej przebiegowi pogody.
Decydując się na uprawę kukurydzy na ziarno, rolnik musi liczyć się z tym, że jest to relatywnie późno schodząca z pola roślina. Niestety z uwagi na niekorzystne warunki atmosferyczne, sytuacja to może ulec pogłębieniu (tak jak obserwowaliśmy to w bieżącym sezonie, we wrześniu oraz październiku).
Pan Jacek Tadej pobił rekord plonowania dzięki odmianie naszego jęczmienia jarego Brigitta! Gospodarstwo rodzinne zarządzane przez pana Jacka ma powierzchnię około 145 ha i położone jest na terenie gminy Damasławek.
Uprawa pszenicy hybrydowej różni się w pewnym stopniu od uprawy pszenicy populacyjnej. O czym należy pamiętać aby osiągnąć sukces w uprawie:
Kwiecień jest zwykle terminem, kiedy producent decyduje się zabiegi „skracania” roślin. W tym roku miesiąc ten odbiegał jednak od średniej wieloletniej ze względu na deszcz oraz niskie temperatury, które nocą spadały poniżej zera. Panujące warunki atmosferyczne nie pozwoliły na optymalne i komfortowe zabiegi polowe regulujące pokrój rośliny.
Dążeniem każdego plantatora kukurydzy jest uzyskanie jak najwyższych plonów, o jak najlepszych parametrach jakościowych. Bez względu na kierunek uprawy, jednym z czynników decydujących o powodzeniu produkcji jest utrzymanie wcześniej zaplanowanej obsady roślin.
W styczniu 2021 dokonaliśmy rejestracji trzech zgłoszonych przez nas odmian zbóż jarych. Na posiedzeniu komisji ds. rejestracji odmian roślin zbożowych Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) poświęconego odmianom zbóż jarych zdecydowano o wpisaniu do Krajowego Rejestru naszych następujących odmian: - Jęczmień jary: Schiwago, odmiana typu pastewnego - Jęczmień jary: Skytha, odmiana typu pastewnego - Pszenica zwyczajna jara: WPB Francis odmiana A klasowa
Amidala – zaaprobowana przez CBMO oraz Program Berliński (Isernhagen 10.02.2021). SAATEN-UNION ma zaszczyt ogłosić, że odmiana jęczmienia browarnego Amidala jest obecnie również rekomendowana przez niemiecki przemysł słodowniczy i browarniczy: wczoraj (09.02.2021) Amidala została wyróżniona przez włączenie jej do Programu Berlińskiego.
Zbliża się optymalny termin wysiewu grochu ozimego, dlatego podpowiadamy na co należy zwrócić uwagę aby uzyskać równomierne wschody i odpowiednią obsadę Najtańszym i najszybszym sposobem na podniesienie rentowności gospodarstwa jest zakup sprawdzonego materiału siewnego tzw. kwalifikowanego.
Witajcie dzieci! Poznajcie Maję i Krzysia, którzy na 6 kolejnych kartach pokazują wam jak wygląda hodowla roślin, rolnictwo i do czego jeszcze oprócz pieczenia chleba można wykorzystać ziarno.
Firma SAATEN-UNION GmbH została założona w 1965 roku w Niemczech przez 7 średniej wielkości, prywatnych firm hodowlanych.
Polska wg. FAO jest jednym z największych producentów owsa na świecie. Wg. najnowszych danych (za 2019), całkowita produkcja owsa w Polsce wynosiła niemal 1,2 mln ton, plasując Polskę na 5 miejscu za takimi potentatami produkcji jak: Federacja Rosyjska, Kanada, Hiszpania oraz Australia.
Owies coraz częściej z niechcianej alternatywy staje się gatunkiem stanowiącym integralną część naszego płodozmianu. Duży wpływ ma na to większa dostępność odmian o wysokim potencjale genetycznym, które doskonale sprawdzają się również w praktyce. Dzięki nowoczesnym odmianom owsa można osiągnąć wysoki poziom plonów i jakość przy niewielkim zużyciu nawozów i środków ochrony roślin.
Po raz kolejny na polach Zakładu Doświadczalnego Oceny Odmian odbyła się w środę 9.06.2012 imprez plenerowa o nazwie Dni Pola organizowana przez Timac Agro. Przybyli goście mieli okazję poznać strategię upraw oraz nawożenia m. in. pszenicy i jęczmienia.
Warunki glebowe oraz warunki pogodowe mają olbrzymi wpływ na stan naszych upraw ozimych, gdyż te mogą wpłynąć na podwyższoną presję chorób, co prognozujemy w tym roku. Oziminy jak przeżyto, żyto czy jęczmień ozimy wysiewane jesienią 2020 roku sprostać musiały różnicom temperatur między minus 20 ⁰C i plus 20 ⁰C. Po cieplejszym niż zwykle grudniu i pierwszej dekadzie stycznia nastąpiła nagła zmiana warunków pogodowych, która zaowocowała znacznym spadkiem temperatur. Lokalnie mróz sięgał nawet do -20 ⁰C. Następnie po krótkim ociepleniu mieliśmy znów do czynienia z minusowymi temperaturami, które trwały do połowy lutego. Po czym zaobserwowaliśmy wprost odwrotną sytuację i w ostatniej dekadzie lutego było wyjątkowo ciepło. Temperatury były na poziomie nawet 20 ⁰C.
W tym sezonie wegetacyjnym nastąpił już nalot groźnego szkodnika soi – słonecznicy orężówki. Jest to obcy gatunek szkodnika dla naszego regionu. Jak się przed nim chronić?
Jaki jęczmień wybrać? To pytanie na początku każdego roku rodzi szereg kolejnych pytań, przed którymi stają producenci chcący optymalnie wykorzystać warunki glebowe, jakimi dysponują w swoich gospodarstwach. Odpowiadamy dziś na kilka z nich dotyczących następujących kwestii : - Wymagania glebowe - Jaką odmianę wybrać na słabe gleby? Znaczenie odczynu pH gleby oraz nawożenia. - Wysiew i zbiór jęczmienia jarego – terminy siewu oraz zbioru, dawki siewu, gęstości oraz głębokość siewu. - Plonowanie - Jak plonuje jęczmień jary, jaka jest jego wydajność z hektara?
Kukurydza jest w grupie trzech najważniejszych upraw na świecie. Światowa, średnioroczna produkcja ziarna wynosi około 880 mln ton ziarna ze średniej powierzchni uprawy około 170 mln ha. Wynika to z faktu, że kukurydza jest cenną rośliną do produkcji kiszonki i biogazu. W Polsce kukurydza uprawiana jest na powierzchni około 1,2 mln ha z podziałem po 50% na ziarno i na kiszonkę. Po pszenicy i pszenżycie jest to trzecia uprawa polowa w Polsce.
Na poletkach doświadczalnych w Spytkówkach w woj. wielkopolskim Tomasz Szymański zaprezentował trzy odmiany z portfolio SAATEN UNION. Wśród tych, które wskazał jako najlepsze w typie pszenicznych wymienił pszenżyto ozime TADEUS, które w roku 2018 w warunkach suszy uzyskało średni plon 107% wzorca. Ponadto ocenił aktualny stan plantacji i odniósł się do perspektyw związanych z wielkością zbiorów. Całości artykułu oraz materiał wideo znajdziecie TUTAJ
W Zakładzie Doświadczalnym Oceny Odmian w Wyczechach w województwie pomorskim sprawdzamy stan zbóż ozimych z optymalnym i opóźnionym terminem siewu. Ten element ma szczególne znaczenie, ponieważ przedłużając się lato wymusza poźniejszy siew, który nie przez wszystkie odmiany jest znoszony dobrze.
Co roku stajemy przed tym trudnym pytaniem, jaki jęczmień jary wybrać do siewu. W Polsce zarejestrowanych przez COBORU jest już ponad 90 odmian. Nie wszystkie są obecnie w obrocie, jednak ich liczba jest ciągle imponująca. Zdecydowaną większość stanowią odmiany pastewne, gdyż jest to około 3/4 w stosunku do odmian browarnych.
"Pod wysiew jęczmienia jarego rekomendowane są gleby kompleksu pszennego dobrego i bardzo dobrego. (...) Jeśli nie macie takich gleb, to oczywiście nic straconego, z pomocą przychodzimy my, czyli hodowcy...
05.03.2021 Producenci w zeszłych dwóch miesiącach mogli spać spokojnie. Polskę przykrywała duża warstwa śniegu podczas największej fali mrozów. Tworzyła ona „poduszkę” ochroną dla naszych zbóż przed minusowymi temperaturami i wyniszczającym działaniem wiatru. Nikt wtedy nie myślał, że ten sam śnieg może być również otuliną i idealnym środowiskiem dla rozwoju chorób. W ostatnich dniach natomiast pogoda rozpieszczała nas wysokimi dodatnimi temperaturami, co spowodowało, że śnieg praktycznie zniknął z naszych pól prawie w całym kraju. Pozwoliło to na pozimową lustrację plantacji. Na dużej części pól niestety występuje bardzo groźna choroba jaką jest pleśń śniegowa zbóż i traw. Na uprawach ozimych głównym patogenem odpowiedzialnym za infekcję jest Microdochium nivale.
22 stycznia w Brunszwiku odbyła się konferencja poświęcona owsowi („Oat Convention“), zorganizowana przez SAATEN-UNION GmbH. Spotkanie zgromadziło przedstawicieli całego łańcucha zaopatrzenia i przetwórstwa owsa, z wielu krajów Europy. Lista zaproszonych gości zawierała przedstawicieli hodowców, przemysłu młynarskiego, zakładów przetwórczych, marketingu a także instytucji naukowych.
W ostatnich dwóch latach jęczmień ozimy jest gatunkiem, który coraz bardziej rozwija się w Polsce. W 2020 roku powierzchnia upraw tego gatunku wzrosła o prawie 20% i wynosi odpowiednio 240 tysięcy hektarów. Według tegorocznych szacunków jest ich jeszcze więcej. Nastąpił powrót hodowców do wyboru tego gatunku po pewnej stagnacji, która miała miejsce w latach 2013-2018. Możemy powiedzieć, że jest to związane z bardzo dobrymi latami do jego uprawy: niezawodnością w plonowaniu oraz brakiem uszkodzeń mrozowych. Wszystkie te cechy wynikają z coraz lepszej jakości odmian wpisywanych do Krajowego Rejestru COBORU.
W Polsce posiadamy 18 759 797 ha użytków ornych z tego grunty rolne stanowią 13 634 967 reszta to sady, łaki oraz pastwiska trwałe, nieużytki i inne. Niestety ponad 70% to gleby IV,V oraz VI klasy bonitacyjnej.