Jęczmień jary pastewny
SOLDO Odmiana 2-rzędowa
Zalety
Najwyższa MTZ wśród jęczmieni jarych zarejestrowanych w Polsce
- Stabilność plonowania, plon na poziomie A1 jak i A2 zawsze powyżej 101% wzorca (w latach 2013-2018),
- Wysoka zdrowotność roślin - szczególnie w kierunku Mączniaka (8,4 pkt. wg. COBORU),
- Najczęściej rekomendowany do uprawy jęczmień jary w Polsce wg. COBORU,
- Średnio-krótkie źdźbło i dobra odporność na wyleganie.
Solidna odmiana
SOLDO dzięki wysokiej tolerancji na zakwaszenie gleby i małym wymaganiom siedliskowym doskonale sprawdza się i wysoko plonuje również na trudnych dla jęczmienia stanowiskach.
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Profil
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Uprawa
Od początku marca do początku maja.
przedsiewnie | BBCH 00 | 40-80 kg N/ha |
strzelanie w źdźbło | BBCH 29-31 | 30-40 kg N/ha |
Należy zwrócić uwagę na należyte zaopatrzenie gleby w PK i Mg oraz właściwe pH (szczególnie ważne na słabych stanowiskach).
BBCH 32-35 | 1 l/ha Chlorek mepikwatu, Etefon |
Fungicyd Uprawa tradycyjna, niska presja patogenów | BBCH 39-49 |
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.