Jęczmień jary pastewny
SCHIWAGO Odmiana 2-rzędowa
Zalety
Nowość!!!
- Nr 1 w plonie na poziomie A2,
- Stabilnie ponadprzeciętny plon A2 2019-2020: 104% A1 2019-2020: 107%,
- Doskonale sprawdza się na słabych stanowiskach,
- Odmiana o średnio-niskiej wysokości,
- Jedna z najwcześniejszych odmian w COBORU,
- Bardzo dobre cechy jakościowe ziarna,
- Jeden z najwyższych MTZ w Polskim Katalogu, powyżej 50g!!!.
Mistrzowski plon
Przedstawiamy Państwu naszą najnowszą odmianę jęczmienia jarego - su SCHIWAGO. Jest to odmiana, która w toku badań rejestrowych wykazała się ponadprzeciętnie stabilnym plonowaniem. su SCHIWAGO dzięki bardzo rozwiniętemu systemowi korzeniowemu to również jęczmień na słabe gleby. Jeśli interesuje Państwa wczesny jęczmień jary to su SCHIWAGO również będzie dosknałym wyborem gdyż według badań rejestrowych COBORU jest jednym z najwcześniejszych odmian jęczmienia.
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Profil
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Uprawa
Od początku marca do początku maja.
przedsiewnie | BBCH 00 | 40-80 kg N/ha |
strzelanie w źdźbło | BBCH 29-31 | 30-40 kg N/ha |
Należy zwrócić uwagę na należyte zaopatrzenie gleby w PK i Mg oraz właściwe pH (szczególnie ważne na słabych stanowiskach).
Wg. zapotrzebowania:
Fungicyd Uprawa tradycyjna, niska presja patogenów | BBCH 39-49 |
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.