Pszenica ozima
SU TARROCA B


Zalety

Nowość!

Wysoka tolerancja na suszę!

  • bardzo wysoki i stabilny w latach poziom plonowania - najwyższy plon wśród pszenic w Czechach w 3 latach badań (2018-2020) - nawet 111% wzorca (badania UKZUZ),
  • dobra tolerancja na suszę i wysoka wydajność zarówno w poziomie ekstensywnym jak i intensywnym,
  • bardzo wysoka odporność na najgroźniejsze choroby,
  • posiada gen odporności na choroby podstawy źdźbła - Pch1 oraz geny odporności na rdzę żółtą - Yr6 i Yr17,
  • średniowysoka, o stabilnym źdźble i bardzo dobrej odporności na wyleganie,
  • stabilna MTZ w różnych warunkach - tworzy duże i wyrównane ziarno (odmiana w typie pojedynczego kłosa).
Pszenica SU Tarroca cechuje się wysoką tolerancją na suszę, średnią wysokością roślin o silnym źdźble i za sprawą zdrowej podstawy źdźbła - wysoką odpornością na wyleganie.

SU Tarroca tworzy duże, wyrównane ziarno, o wysokiej i stabilnej w różnych warunkach masie tysiąca nasion. Jakość ziarna tej odmiany spełnia wymogi pszenicy chlebowej z klasy jakościowej B.

Pszenica ozima SU Tarroca jest odmianą w typie pojedynczego kłosa, oznacza to że plon uzyskiwany jest głównie z kłosa na pędzie głównym, a w mniejszym stopniu z rozkrzewień bocznych. W przypadku odmian w typie pojedynczego kłosa, zalecana obsada roślin jest wyższa, aby uzyskać efekt mniejszej ilości rozkrzewień bocznych - co warunkuje również nieco wyższą masę wysiewu, której nie zaleca się zmniejszać.

Krótka charakterystyka
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka 

 Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9


Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
3,0 pkt. w skali COBORU
Odporność na wyleganie

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2

Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Liczba opadania

Odporność na choroby
Mączniak
Choroby podstawy źdźbła
Fuzarioza kłosów

Profil


 Profil
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka

Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
3,0 pkt. w skali COBORU
Wysokość roślin
Odporność na wyleganie

Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Gęstość łanu
Ilość ziaren w kłosie
MTZ

Odporność na choroby
Mączniak
DTR
Rdza brunatna
Septorioza liści
Fuzarioza kłosów
Choroby podstawy źdźbła

Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Wskaźnik sedymentacyjny
Liczba opadania
Wydajność mąki T550
Objętość chleba ze 100g mąki
Wodochłonność

Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.

Dystrybutorzy

  • Golden Seeds
    14-400 Pasłęk